Miten suunnitella budjetti vanhojen tansseja varten?

Vanhojen tansseihin saa helposti uppoamaan satoja euroja rahaa. Jos nuori ei perheensä avulla aseta vanhojen tanssien menoihin budjettia, voi rahaa mennä lopulta paljon enemmän kuin tiukkaa budjettia noudattamalla. Lisäksi budjetointi opettaa nuorelle vastuullista rahankäyttöä ja auttaa arvostamaan vanhempien työntekoa uudella tavalla.

Pelkästään vanhojentanssimekot maksavat melko paljon, mutta on hyvä muistaa, ettei mekko ole ainoa menoerä vanhojen päivänä. Vanhojen päivää varten moni nuori haluaa käydä kampaajalla laittamassa hiukset upeaksi kampaukseksi, meikkaajalla meikattavana, kynsistudiossa laitattamassa rakennekynnet, kauneusstudiossa laittamassa kevyen rusketuksen. Tietysti rahaa menee myös asuteisiin, kenkiin ja kuljetukseen juhlapaikalle. Myös vanhojen jatkot, illallinen ja vanhojen risteily maksavat, jos johonkin niistä päättää osallistua.

  1. Vanhojentanssimekkoon kuluu noin 100–400 euroa rahaa riippuen siitä, mistä mekon ostaa ja millä budjetilla on liikkeellä. Nuoren kanssa kannattaa yhdessä suunnitella, kuinka paljon mekko saa maksaa. Yläraja hinnalle on hyvä asettaa, jottei budjetti karkaa käsistä. Kannattaa varautua siihen, että mekon saattaa joutua viemään ompelijalle viimeisteltäväksi. Tämä saattaa paikasta riippuen maksaa muutamasta kymmenestä eurosta jopa sataan euroon.

  1. Kampaajakäynti maksaa noin 100–200 euroa. Halvemmalla pääsee, jos hiusten leikkaamisen, värjäämisen ja kampaamisen sijaan pyytää kampaajalta pelkästään kampauksen. Uusi leikkaus tai väri ei ole välttämätön ja ne voi käydä laittamassa tavallisella kampaajakäynnillä.

  1. Itseruskettava ja meikki. Itseruskettavaan menee rahaa noin 4 eurosta ylöspäin. Itseruskettava ei kuulu kaikkien nuorien tyyliin, mutta jos nuori haluaa näyttää päivettyneeltä, kannattaa itseruskettava laittaa kauneusstudiossa tai kotona, jos siihen on mahdollisuus ja jos taidot kotirusketuksen laittoon riittävät. Ammattilaisen tekemään meikkiin kuluu noin 50 euroa, mutta tämän rahan voi helposti säästää tekemällä meikin itse kotona. Nuorelle sopii kuulas meikki, jonka voi helposti tehdä itse kotona ystävien avustuksella. Myös kynnet voi lakata kotona kauniilla lakalla, joka kestää kynsissä pitkään kauniina.

  1. Tanssimiseen sopivat kengät maksavat noin 50–100 euroa. Kengissä ei kannata pihistellä, sillä ne jalassa pitää pystyä tanssimaan ja seisomaan pitkiä aikoja ilman, että jalat tulevat kipeäksi tai menevät rakoille. Jos budjetti on tiukka, voi kenkinä käyttää mitä tahansa mukavia vaatekaapista löytyviä kenkiä. Kengät eivät kuitenkaan näy mekon alta, joten pelkästä ulkonäöstä ei kannata maksaa, jos tanssiin sopivat kengät löytyvät omien vanhojen kenkien joukosta.

  1. Korut ja pikkulaukun saa ostettua uutena noin 50 eurolla. Monet ketjuliikkeet ja verkkokaupat kuten JJ’s House myyvät halpoja koruja ja laukkuja, jotka sopivat vanhojentansseihin hyvin. Asusteisiin ei yleisiesti kannata käyttää liikaa rahaa, sillä kaunis mekko ei juurikaan asusteita tarvitse ja liian moni asuste saa tyylin näyttämään yksinomaan hassulta eikä tyylikkään nuorekkaalta.

  1. Illanviettoon ja mahdolliseen vanhojen risteilyyn kuluu helposti useampi satanen. Nuoren kanssa kannattaa yhdessä keskustella siitä, onko vanhojen illallinen tai risteily pakollisia vai voisiko niihin menevät rahat säästää muihin asioihin. Koska kaikki eivät kuitenkaan osallistu illalliselle tai risteilylle, ei nuori jää mistään välttämättömästä paitsi jos illallinen ja risteily jäävät välistä.

Vanhojen tansseja varten nuoren kannattaa alkaa säästämään jo hyvissä ajoin, sillä vanhojen tanssit tuovat paljon ylimääräistä rahanmenoa ja mitä yksityiskohtaisemmat toiveet nuorella on meikin, kampauksen ja muiden asioiden suhteen, sen enemmän rahaa myös tulee kulumaan kaikkien toiveiden täyttämiseksi. Nuoren kanssa kannattaa keskustella avoimesti siitä, mihin perheen varat riittävät ja miten budjetti tulisi jakaa.